logo

Erektionsproblem

Erektionsproblem

Det är vanligt med erektionsproblem bland män över 50 år. Trots det så är det många som inte söker hjälp. Erektionsproblem delas in i olika svårighetsgrader som mild, moderat och svår. Men ED beskrivs generellt som en bestående eller återkommande oförmåga att få eller bibehålla en erektion tillräcklig för sexuell aktivitet.

Symtomen för ED kan dock variera. För en del män innebär ED att erektionen inte är så hård längre medan det för andra tar det längre tid att få erektion. Det kan också vara svårt att behålla erektionen tillräckligt länge för att kunna genomföra ett samlag. Oavsett hur symtombilden ser ut finns det behandlingar som hjälper de allra flesta.

Viktigt att ta erektionsproblem på allvar

Erektionsproblem kan uppstå när som helst under vuxenlivet, men risken ökar ju äldre man blir. Det är viktigt att ta erektionsproblem på allvar eftersom det inverkar på samlivet. Problemen kan också ge dåligt självförtroende eller overklig självbild, vilket sker helt i onödan då det finns bra och fungerande behandlingar.

Erektionsproblem kan också vara ett första tecken på en annan underliggande sjukdom som diabetes eller högt blodtryck. Trots att det inte behöver vara så, är det viktigt att undersöka orsaken så att rätt behandling sätts in så fort som möjligt. Med hjälp av en läkare kan man tillsammans hitta vad problemet kommer ifrån.

Så fungerar försvarsmekanismer vid erektionsproblem

Många män som drabbas av erektionsproblem intalar sig ofta att det bara är ett tillfälligt problem. Samtidigt drar sig en del män sig för närhet till sin partner av rädsla att inte kunna fullborda en sexuell aktivitet. Ofta leder detta till en ond spiral som i värsta fall kan resultera i minskad självkänsla, depression och isolering. Idag finns dock flera effektiva behandlingsalternativ, som gör att de allra flesta får hjälp med sina erektionsproblem.


  • Sidansvarig: Ingvar Henriksson
  • Granskad av: Måns Edlund
  • Sidan uppdaterad: 2013-05-20

Relaterade länkar

Tipsa en vän

  • send mail
Tack, ditt mail är skickat
Oj, något gick fel. Försök igen om en liten stund.